Zonnepanelen

Het is iedereen bekend dat de zon in het oosten op komt, via het zuiden richting het westen draait en in het westen weer onder gaat. Fabrikanten en installateurs van zonnepanelen raden dan ook aan om de panelen richting het zuiden te oriënteren. Maar is dit wel de meest geschikte oriëntatie? Onderzoek van het Pecan Street Research Institute laat zien van niet. 

 

 

Zonnepanelen oriënteren naar het westen?

Zonnepanelen zouden een optimale oriëntatie op het zuiden hebben volgens de sector. De panelen zouden op deze manier de meeste zonlicht opvangen gedurende de dag. Nu wordt deze theorie tegengesproken door het Pecan Street Research Institute. Zij deden onderzoek naar 50 woningen in Austin (Texas). Uit hun onderzoek komt naar voren dat zonnepanelen die naar het westen waren georiënteerd 2% meer elektriciteit produceerden.

 

Daarnaast verminderden de naar het westen georiënteerde panelen het elektriciteitsverbruik tijdens de piekuren met ruim 65%. Panelen die naar het zuiden waren georiënteerd verminderden het verbruik gedurende dezelfde piekuren met “slechts” 54%. De piekuren liggen in Texas tussen 15:00 en 19:00 uur.

 

Meer elektriciteit westen

Dat panelen die op het westen zijn georiënteerd meer elektriciteit opwekken aan het einde van de middag is eigenlijk voorspelbaar. Omdat de zon aan het einde van de middag naar het westen draait, kan er meer zonlicht worden opgevangen.

 

Als de uitkomsten van het onderzoek worden bevestigd kan dit voor een grote verandering zorgen binnen de sector. Zonnepanelen zullen zo’n 20% snellen kunnen worden terugverdient.