Zonnepanelen

De subsidies voor zonnepanelen worden vanaf 1 februari volledig stopgezet door minister van Energie Freya Van den Bossche. De nieuwe generatie zonnepanelen is inmiddels voldoende rendabel zonder de steun van de overheid. Van den Bossche gaf deze informatie vandaag aan Het Nieuwsblad en De Standaard. 

Subsidies stopgezet

De subsidies worden vanaf 1 februari stopgezet voor alle particulieren die na 1 januari 2013 zonnepanelen hebben laten plaatsen op het dak van hun woning. De voorzitter van PV-Vlaanderen is blij met deze verandering. Hij zegt dat het stopzetten van de subsidies het bewijs is dat zonnepanelen goedkopere stroom leveren dan het elektriciteitsnet. Goed nieuws dus voor de zonnepanelenbranche.

 

De nieuwe generatie zonnepanelen is dan ook een stuk performanter en goedkoper dan de eerste generatie. Daarnaast is de netvergoeding afgeschaft, dus eigenaren van zonnepanelen worden hierin niet meer benadeeld.

 

Groenestoomcertificaten

De subsidie bestond uit het verstrekken van groenestroomcertificaten aan de eigenaren van zonnepanelen. Door middel van de certificaten wilde de Vlaamse overheid toekomstige zonnepaneleneigenaars een rendement van 5% garanderen op de dure installatie. Daarnaast dienden ze eveneens als aanmoediging voor de Vlamingen om de duurzame energie-installatie aan te schaffen.