Zonnepanelen

In Groot-Brittannië is het zover, zonnepanelen zullen voortaan gekocht kunnen worden bij IKEA. 17 Britse filialen gaan op grote schaal deze milieuvriendelijke energiebronnen op de markt brengen. 

 

 

 

Zonnepanelenpakket

IKEA gaat pakketen van 18 zonnepanelen verkopen voor 5.700 pond (ongeveer 6.800 euro).  Een gemiddeld huishouden zal de kosten van de zonnepanelen binnen ruim 7 jaar hebben terugverdiend. De panelen worden in China geproduceerd door het bedrijf Hanergy, waarna ze worden geassembleerd in Duitsland.

 

De zonnepanelen zullen niet zelf in elkaar hoeven te worden gezet, zoals de gebruikelijke (bouw)pakketten van IKEA. De installatie van de zonnepanelen wordt uitgevoerd door een

installateur. De installatie, het onderhoud en de energiemonitoring is allemaal inbegrepen in de prijs.

 

Subsidie

In Groot-Brittannië worden zonnepanelen gesubsidieerd door de overheid. In België wordt er flink gekort op de overheidssubsidies voor zonnepanelen. Wat een daling in het aantal installaties teweeg heeft gebracht. Het lijkt dan ook het juiste moment om zonnepanelen op de grote markt te brengen. Volgens David Thomas, adviseur van het Britse Low Carbon Hub kan IKEA het verschil maken met competitief geprijsde hernieuwbare energieproducten.

 

Zonnepanelen bij IKEA België?

Voorlopig is de verkoop van zonnepanelen een test die enkel  in Groot-Brittannië wordt uitgevoerd. Er zijn dan ook nog geen concrete plannen om zonnepanelen te verkopen in IKEA filialen in andere landen, ook net in België.