Leveranciers van zonnepanelen raden aan om zonnepanelen te oriënteren op het zuiden. Hierdoor wordt gedurende de dag het meeste zonlicht opgevangen en zijn de zonnepanelen het meest rendabel. Maar is dit wel zo? Amerikaanse onderzoekers bespreken de mogelijkheid dat oriëntatie op het westen rendabeler kan zijn.

 oriëntatie zonnepanelen

Oriëntatie op het zuiden

Wanneer zonnepanelen, zoals aangeraden door de leveranciers, worden georiënteerd op het zuiden tot zuidwesten, produceren ze de meeste stroom. Dit komt doordat de zon opkomt in het oosten en onder gaat in het westen en draait via het zuiden. Wanneer de zon in het zuiden staat, staat hij op het hoogst. Het is dan ook het meest logisch dat zonnepanelen op het zuiden worden georiënteerd. Echter dit heeft ook een nadeel, de stroom wordt gegenereerd gedurende een moment op de dag dat er minder vraag naar is, namelijk in de middag.

 

Waarom zonnepanelen oriënteren op het westen?

Amerikaanse onderzoekers bespreken de mogelijkheid om zonnepanelen op het westen te oriënteren. Wanneer dit wordt gedaan zullen de zonnepanelen vooral in de namiddag zonlicht opvangen en energie produceren. De totale productie zal weliswaar afnemen, echter de stroom wordt geproduceerd tijdens uren dat die meer op brengt. In de namiddag kijken meer mensen tv, wordt er vaker een was gedraaid en wordt er meer verlichting gebruikt. Wanneer de vraag naar elektriciteit stijgt, is de prijs hoger.

 

Daarom zou een oriëntatie op het westen nuttiger zijn. Het probleem is echter, naast de eventuele oriëntatiemogelijkheden, dat de eigenaars van zonnepanelen worden betaald per geproduceerd kilowattuur. De hogere waarde van de geproduceerde elektriciteit tijdens piekuren wordt niet vergoed.