Zonnepanelen

Wilt u besparen op uw energiekosten door middel van het plaatsen van zonnepanelen? Ook wanneer u uw woning huurt is dit een optie. Het is echter van belang dat u goede en duidelijke afspraken maakt met de verhuurder, anders kunt u uzelf wel eens in de vingers snijden.

 

Toestemming

Wanneer u als huurder zonnepanelen wilt plaatsen op het dak van de woning dient toestemming te vragen aan de eigenaar. Doet u dit niet, dan kan deze eigenaar eisen de zonnepanelen te verwijderen en het huis in de oorspronkelijke staat te herstellen. Erger nog; hij kan ook, na opzegging van de huur, de zonnepanelen opeisen.

 

Uitzondering

Er bestaat een uitzondering op deze regel. Wanneer de zonnepanelen niet worden verankerd op het dak, kan de verhuurder de zonnepanelen niet opeisen. De zonnepanelen blijven het eigendom van de huurder, het gaat in dit geval namelijk om roerende goederen. Na opzeggen van de huur kan de huurder de zonnepanelen gewoon meenemen.

 

Afspraken maken beste optie

De beste optie blijft echter het maken van goede afspraken. Zo kan er afgesproken worden dat na vroegtijdige beëindiging van het huurcontract de zonnepanelen worden overgenomen door de verhuurder.  De huurder die de zonnepanelen plaatst heeft recht op de financiële voordelen. Hieronder vallen de inkomsten van groenestroomcertificaten. Ook wanneer hij in aanmerking komt voor lokale steun is deze opbrengst voor de huurder. Hiervoor moet wel een afspraak gemaakt worden met de eigenaar. Deze dient zijn recht op subsidie af te staan.