Zonnepanelen plaatsen

Heeft u besloten om zonnepanelen te instaleren op uw dak of in uw tuin? Weet dan dat u met een flink aantal zaken rekening dient te houden. U leest hier wat u voor en na de installatie kunt verwachten en waar u op moet letten.

Vóór de installatie van uw zonnepanelen

Voordat u over gaat op de installatie van uw zonnepanelen doet u er goed aan om stil te staan bij de volgende aandachtspunten:

  • Voordat u zelf energie gaat opwekken is het verstandig om eerst alle mogelijkheden om uw energieverbruik te verminderen na te lopen. Ga na of uw woning voldoende is geïsoleerd, gebruikt u een energiezuinig verwarmingssysteem etc.
  • Ga na of uw dak (of tuin) goed georiënteerd is en voldoende zonlicht ontvangt. Zonnepanelen kunnen het best georiënteerd zijn op het zuiden, tussen zuidoost en zuidwest. De hellingshoek van zonnepanelen kan het beste liggen tussen 30 en 50 graden. Bekijk goed of er geen bomen of gebouwen voor schaduw zorgen. Dit kan de opbrengst van zonnepanelen sterk beïnvloeden.
  • Bereken nauwkeurig de benodigde grootte van uw zonne-installatie. Baseer u op uw budget, de beschikbare ruime en uw energieverbruik. Installaties van maximaal 10 kW krijgen geen vergoeding wanneer er meer energie wordt opgewekt dan er wordt verbruikt.
  • De terugverdientijd van een zonne-installatie kunt u berekenen op de site van de Vlaamse overheid.
  • Zonnepanelen hebben geen invloed op het kadastraal inkomen. Deze blijft gelijk.

 

Heeft u een vergunning nodig?

Wanneer u zonnepanelen gaat installeren heeft u geen stedenbouwkundige vergunning nodig, tenzij het nadrukkelijk verboden is door dat uw woning behoort tot beschermd erfgoed bijvoorbeeld. U doet er goed aan om eerst navraag te doen bij uw gemeente.

 

Er zijn ook geen regels wat betreft de installateur van de zonnepanelen. U kunt dus ook zelf de zonnepanelen plaatsen, wanneer u een goede doe-het-zelver bent. Er bestaat geen erkenning van installateurs.

 

Kunt u subsidies ontvangen?

Veel subsidieregelingen voor zonnepanelen zijn de laatste jaren afgeschaft. Men kan nog beperkt groenestroomcertificaten ontvangen. Wanneer de zonnepanelen in 2013 zijn geplaatst kan men ze nog ontvangen. Wanneer de zonnepanelen in 2014 zijn geplaatst kan men nog groenestroomcertificaten ontvangen wanneer het gaat om een bestaande woning of een nieuwbouwwoning met een stedenbouwkundige vergunning uit 2014.

 

Na de installatie van uw zonnepanelen

Nadat uw zonnepanelen zijn geïnstalleerd dient u de volgende stappen nog te ondernemen (om subsidie te kunnen ontvangen):

1) Uw zonne-installatie dient goedgekeurd te worden, doormiddel van een AREI-keuring.

2) Uw installatie dient aangemeld te worden bij de VREG. Dit hoeft enkel wanneer u groenestroomcertificcaten kunt ontvangen.

3) Uw installatie dient aangemeld te worden bij de netbeheerder

4) Wanneer u groenestroomcertificaten kunt ontvangen dient u uw meterstanden doorgeven bij de certificatendatabank.